Topirea ghetarilor
TOPIREA GHETARILOR:PERICOLUL DE LA DISTANTA PE CARE INCA IL PUTEM EVITA
CUM SE FORMEAZA GHETARII SI UNDE SE GASESC?
Ghețarii se formează în momentul în care zăpada căzută într-o anumită regiune stagnează în locul respectiv cel puțin un an. Ninsorile abundente din anul următor și cele ulterioare se acumulează sub formă de gheață, dacă temperaturile rămân suficient de reduse. Pe măsură ce ani la rând zăpada se acumulează și se comprimă, forma fulgilor se schimbă, iar aceștia conțin tot mai puțin aer, astfel că zăpada se întărește.
Ghețarii, care se găsesc atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud al Pământului, au un rol foarte important în ce privește clima planetei. Aceste fâșii de gheață nu doar că mențin temperatura oceanelor sub control, dar ele ajută și la reflectarea luminii solare înapoi în spațiu, proces prin care mențin temperaturile globale la un nivel mai redus.
Cum putem preveni topirea ghetarilor?
Este important de menționat că nu putem preveni complet topirea ghețarilor, pentru că acest fenomen este afectat de factori externi, care sunt în afara puterii noastre, cum ar fi însăși evoluția climei planetei, care își urmează propriul curs ciclic. Totuși, există mai multe lucruri prin care putem încetini topirea ghețarilor și prin care ne putem asigura că aceștia vor exista cât mai mult timp posibil pentru a ne ajuta să menținem temperaturile sub control.
Cel mai simplu și evident mod prin care putem preveni topirea accelerată a ghețarilor este să ne reducem amprenta de carbon și emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie direct la topirea ghețarilor. Putem consuma mai puțin, să începem să economisim și să cumpărăm doar ce avem nevoie și doar atunci când avem nevoie, iar astfel, putem încetini semnificativ acest proces.
EFECTELE PE CARE LE AU TOPIREA GHETARILOR ASUPRA OMENIRII?
Topirea ghețarilor este un fenomen care ne poate afecta pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen scurt, efectele negative sunt în principal legate de creșterea nivelului mării și de mișcarea curenților oceanici. Practic, topirea ghețarilor presupune infiltrarea apei foarte reci în oceane, care încetinește curenții oceanici, proces care afectează ecosistemele ce depind de migrarea în masă.
Referitor la diferențele menționate mai sus dintre ghețari și gheața de mare, acestea afectează în mod diferit clima și ecosistemele. Așadar, topirea ghețarilor contribuie la creșterea nivelului mării, în vreme ce topirea gheții de mare nu, pentru că ea presupune practic schimbarea formei apei din oceane din solid în lichid. Topirea gheții de mare afectează în schimb animalele care se bazează pe suprafețele solide pentru a se deplasa dintr-un punct în altul, cum ar fi morsele sau urșii polari.
Ce cauzeaza topirea ghetarilor?
Un singur lucru anume creșterea temperaturilor la nivel global. Iar această cauză a fost la rândul ei influențată de mai mulți factori, cum ar fi creșterea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră. Aici vorbim despre toate acele gaze care provoacă încălzirea atmosferei și care mențin căldura captivă în partea inferioară a atmosferei, cum ar fi dioxidul de carbon sau metanul, care este mult mai potent din punctul acesta de vedere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu